Kwiecień 14, 2020
Czas czytania: 3 minut
Przyrządzanie oraz podawanie potraw powinno odbywać się w specjalnych warunkach. Z jednej strony należy zadbać o bezpieczeństwo i higienę wymagane podczas obróbki żywności, a z drugiej strony umożliwić efektywne wykonywanie czynności. Dlatego w wyposażeniu zapleczy lokali gastronomicznych najlepiej sprawdzają się meble wykonane ze stali nierdzewnej.
Meble stosowane w lokalach gastronomicznych muszą sprostać panującym w nich warunkom. Zastosowana do ich produkcji stal nierdzewna pozwala korzystać z ich walorów, do których zaliczamy funkcjonalność i estetykę. Zalety te wiążą się z właściwościami stali nierdzewnej Dodanie do stopu żelaza i węgla odpowiedniej ilości chromu pozwala uzyskać metal odporny na działanie korozji oraz wpływ substancji kwasowych. Materiał taki stanowi idealny surowiec do wytwarzania mebli stanowiących wyposażenie zapleczy gastronomicznych. Powierzchnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcje z substancjami zawartymi w produktach spożywczych, a więc nie zmieniają ich właściwości. Jednocześnie pozwalają utrzymać w czystości stanowisko pracy. Na meble ze stali nierdzewnej nie działają negatywnie ani wysoka temperatura, ani para wodna przemieszana z unoszącym się tłuszczem. Jednocześnie sprzęty z tego materiału są niezwykle proste w czyszczeniu, nie szkodzi im wielokrotne przecieranie nawet z dodatkiem detergentów.
O funkcjonalności mebli wykonanych ze stali nierdzewnej decyduje zastosowany do ich produkcji stop, który wpływa również na charakter ich konstrukcji. Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są lekkie, ale jednocześnie stabilne. Dzięki swojej budowie z dużą wytrzymałością znoszą uderzania czy stuknięcia towarzyszące obróbce żywności. Ich użytkownicy mogą być pewni, że nie będą się odkształcały bądź chybotały, co jest również zasługą zespolenia w całość za pomocą spawania. Na cechy użytkowe oferowanych mebli gastronomicznych wpływa stosowanie możliwie jednolitych powierzchni. Unikanie niepotrzebnych szczelin i łączeń ułatwia zachowanie czystości i przedłuża żywotność mebli. Codzienną pracę usprawniają wyprofilowane krawędzie, a dobrze zabezpieczone brzegi nie narażają użytkowników na urazy. Meble wykonane ze stali nierdzewnej poznamy po niesłabnącym wraz z upływem lat połysku podkreślającym estetykę zabudowy. Podstawę wyposażenia każdego zaplecza gastronomicznego powinny stanowić stoły gastronomiczne z półkami lub bez- tworzące praktyczne stanowiska pracy. Ich uzupełnieniem będą stoły ze zlewami. Niezależną powierzchnię do zmywania naczyń zapewniają baseny gastronomiczne. Natomiast szafy przelotowe i magazynowe są niezbędne do składowania oraz magazynowania naczyń czy innych sprzętów gastronomicznych. Przygotowywanie potraw w obróbce termicznej wymaga zastosowania okapów gastronomicznych, bez których nie zadba się o właściwe warunki. Warto pamiętać, że kompletowanie wyposażenia bezpośrednio u producenta ułatwia dopasowanie wymiarów sprzętów do powierzchni pomieszczenia.