Kontakt

Blog

Cover Image

Największe błędy popełniane przy wyborze mebli gastronomicznych

Styczeń 4, 2021
Czas czytania: 4 minut

Wybór mebli do lokalu gastronomicznego to jedno z najważniejszych, a jednocześnie najtrudniejszych wyzwań, jakiemu będzie musiał stawić czoło każdy restaurator. Dobór poszczególnych elementów wyposażenia przestrzeni kuchennej powinien być przemyślany. Trzeba uwzględnić nie tylko kwestie związane z budżetem, ale również szereg innych czynników, jak np. wielkość pomieszczenia, liczba pracujących osób, względy higieniczne czy specyfika kuchni. Wszelkie nieprzemyślane decyzje podjęte przy wyborze mebli gastronomicznych mogą mieć negatywny wpływ na późniejszą pracę w kuchni. Poznaj najczęściej popełniane błędy i dowiedz się, jak ich uniknąć. Czytaj dalej

Cover Image

Na czym polega różnica między wyciągiem a pochłaniaczem?

Grudzień 14, 2020
Czas czytania: 2 minut

Niezależnie od tego, czy kuchnia jest użytkowana w mniejszym, czy w większym zakresie, wydzielają się w niej duże ilości pary wodnej oraz zapachów. Te ostatnie czasami mogą być przyjemne i pobudzać apetyt. Jednak w dużych ilościach nie działają zazwyczaj pozytywnie na samopoczucie – przyczyniają się bowiem do powstawania dusznej atmosfery. W dodatku dla niektórych osób pewne zapachy mogą mieć drażniący charakter. Również i para wodna, jeśli jest wydzielana w dużych ilościach, jest w stanie przyczynić się do powstawania problemów, na przykład tych związanych z wykształcaniem się grzybów. Czytaj dalej

Cover Image

Dlaczego stoły gastronomiczne to podstawa zaplecza kuchennego?

Listopad 2, 2020
Czas czytania: 3 minut

Urządzając domową kuchnię, zwracamy uwagę na wybór dobrego blatu roboczego. W przypadku zaplecza gastronomicznego również ma on bardzo duże znaczenie, nie tylko ze względu na komfort pracy kucharzy. W obiektach gastronomicznych zastosowanie znajdują różnego rodzaju meble, które muszą wyróżniać się nie tylko trwałością, ale także zgodnością z obowiązującymi wymogami higieny. Wyjaśniamy, dlaczego stoły gastronomiczne są podstawą wyposażenia zaplecza kuchennego. Czytaj dalej

Cover Image

Jak dbać o meble gastronomiczne?

Październik 14, 2020
Czas czytania: 3 minut

Utrzymanie mebli gastronomicznych w czystości jest niezwykle ważne dla zdrowia klientów i jakości przygotowywanych potraw. Przepalony tłuszcz, resztki jedzenia i inne pozostałości po przygotowaniu potraw mogą stwarzać zagrożenie biologiczne również dla pracowników gastronomii. Czytaj dalej

Cover Image

Jedno czy dwukomorowy - jaki basen gastronomiczny wybrać?

Wrzesień 15, 2020
Czas czytania: 3 minut

Kuchnia każdego lokalu gastronomicznego to miejsce, w którym praca wrze. Nowoczesne urządzenia takie jak zmywarki zapewne ją ułatwiają, ale nie każde naczynie umyją. Wyposażenia powinny stanowić również zlewy głębokie. Jednak kiedy warto wybrać basen gastronomiczny jednokomorowy, a kiedy dwukomorowy? Czytaj dalej

Cover Image

Podstawowe rodzaje okapów gastronomicznych

Sierpień 10, 2020
Czas czytania: 4 minut

Okapy kuchenne należą do tych urządzeń, które potrafią uczynić gorącą i parną atmosferę w każdej kuchni zdecydowanie przyjemniejszą. Ich działanie pozwala eliminować nieprzyjemne zapachy, ale też ułatwia czas pracy podczas przygotowywania potraw. Warto zatem poznać najczęstsze rodzaje okapów stosowanych w lokalach gastronomicznych. Czytaj dalej

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl