Kontakt

Blog

Cover Image

Jak dobrać wymiary stołu gastronomicznego?

Lipiec 8, 2021
Czas czytania: 4 minut

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego wymaga posiadania odpowiednio wyposażonych pomieszczeń, w których przygotowywane są posiłki. Na szczególną uwagę zasługuje ergonomiczne zaaranżowanie blatów i przestrzeni roboczej, wykorzystywanej do krojenia, obierania i ogólnego przygotowywania potrzebnych produktów. Kluczem do sukcesu i efektywności są więc przystosowane do potrzeb gastronomii stoły, które łączą w sobie wysoką jakość i wygodę. Jednak jak wybrać stół, który będzie dopasowany do naszych potrzeb? Jak sprawdzić, czy jego wymiary zagwarantują efektywną i bezpieczną pracę? I na co warto zwrócić uwagę podczas dokonywania decyzji? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.  Czytaj dalej

Cover Image

Zalety kuchennych szaf przelotowych

Lipiec 5, 2021
Czas czytania: 4 minut

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego to poważne zadanie, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby posiłki powstawały szybko i w sposób zgodny ze standardami higieny, bardzo ważne jest wyposażenie przestrzeni roboczej w profesjonalne sprzęty. Rozwiązań, z którym możemy skorzystać jest naprawdę wiele. Jednym z nich są kuchenne szafy przelotowe, których forma odpowiada wszystkim najczęściej pojawiającym się potrzebom. Jednak dlaczego dobrze dobrane szafy przelotowe mają tak duże znaczenie? Jakie są ich główne zalety? Temat ten omawiamy w naszym artykule.  Czytaj dalej

Cover Image

Jak umeblować zaplecze kuchenne, by zapewnić szybką i sprawną pracę?

Maj 5, 2021
Czas czytania: 6 minut

Przygotowywanie posiłków, szczególnie dla dużej liczby osób, jest trudnym zadaniem, którego powodzenie zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest starannie zaprojektowana przestrzeń wyposażona we wszystkie potrzebne urządzenia i sprzęty. Czytaj dalej

Cover Image

Najważniejsze parametry techniczne basenów gastronomicznych

Kwiecień 7, 2021
Czas czytania: 4 minut

Prowadzenie własnej działalności gastronomicznej wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z istotnych elementów jest odpowiednie zaaranżowanie dostępnej przestrzeni tak, by była ona wygodna i umożliwiała swobodne działanie. Aby osiągnąć ten cel, wykorzystywane są nowoczesne propozycje.

Czytaj dalej

Cover Image

Co można przechowywać w gastronomicznych szafach nierdzewnych?

Marzec 3, 2021
Czas czytania: 4 minut

Lokale gastronomiczne to miejsca o szczególnych potrzebach, wynikających z wielu czynników. Niektóre z nich to konieczność przechowywania dużej ilości produktów, stały kontakt z żywnością, a także obowiązek działania zgodnie z restrykcyjnymi przepisami i standardami. Wszystko to sprawia, że używane w tego typu punktach meble muszą wyróżniać się wysoką jakością i przystosowaniem do wymagających warunków. Praktyka pokazuje, że szczególnie przydatną częścią wyposażenia każdej kuchni są szafy nierdzewne, które umożliwiają bezpieczne i wygodne składowanie niezbędnych przyborów i towarów. Czym się charakteryzują? I co można przechowywać w ich wnętrzu? Na te i inne pytania odpowiada nasz artykuł. Czytaj dalej

Cover Image

Jak dobierać filtry do okapów gastronomicznych?

Luty 10, 2021
Czas czytania: 4 minut

Okapy w użytku gastronomicznym znane są od wielu lat i choć nie wpływają na to, jak nasze danie będzie smakować, są niezastąpione w pracy w kuchni czy restauracji. Dzięki nim możemy pozbyć się nadmiaru pary wodnej, tłuszczów i zapachów, które wydobywają się podczas pracy. Ale czy sam wyciąg powietrza sprawia, że pozbywamy się tych niekorzystnych związków i substancji? Bardzo ważnym elementem takiego okapu są jego filtry. Przyjrzyjmy się najpierw dokładniej, do czego służy filtr w okapie, następnie spróbujmy dobrać odpowiedni filtr dla naszych potrzeb. Czytaj dalej

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl