Blog

Cover Image

Jakie znaczenie dla gastronomii mają baseny kuchenne?

Czerwiec 24, 2020
Czas czytania: 4 minut

Działalność przedsiębiorstw branży gastronomicznej powinny charakteryzować przemyślana organizacja pracy oraz troska o czystość i higienę stanowisk. Ważne jest zatem, aby zadbać o właściwe wyposażenie zarówno restauracji, jak i barów czy stołówek szkolnych. Sprzętem, bez którego niemożliwe jest funkcjonowanie w gastronomii, są baseny kuchenne. Postanowiliśmy w poniższym wpisie przybliżyć ich najważniejsze cechy, sprawiające, że poprawiają jakość pracy w każdym obiekcie gastronomicznym. Czytaj dalej

Cover Image

Z jakich elementów powinien się składać dobry stół gastronomiczny?

Czerwiec 1, 2020
Czas czytania: 4 minut

Lokale gastronomiczne, aby właściwie funkcjonować, potrzebują solidnie wyposażonego zaplecza. Wiemy, że sercem każdej kuchni jest stół. Nie inaczej jest w kuchni należącej do restauracji czy stołówki, chociaż używane w nich stoły mogą różnić się budową. Czytaj dalej

Cover Image

Zasady działania okapów gastronomicznych

Kwiecień 27, 2020
Czas czytania: 3 minut

Prawidłowe wyposażenie kuchni ułatwia pracę podczas przygotowywania i serwowania posiłków. Tutaj każdy sprzęt ma swoje miejsce i zadania. Ważną rolę na zapleczu gastronomicznym odgrywają okapy gastronomiczne, których działanie poprawia jakość powietrza, a tym samym warunki w kuchni. Warto zatem poznać podstawowe zasady ich funkcjonowania. Czytaj dalej

Cover Image

Dlaczego stal nierdzewna to dobry materiał na meble gastronomiczne?

Kwiecień 14, 2020
Czas czytania: 3 minut

Przyrządzanie oraz podawanie potraw powinno odbywać się w specjalnych warunkach. Z jednej strony należy zadbać o bezpieczeństwo i higienę wymagane podczas obróbki żywności, a z drugiej strony umożliwić efektywne wykonywanie czynności. Dlatego w wyposażeniu zapleczy lokali gastronomicznych najlepiej sprawdzają się meble wykonane ze stali nierdzewnej. Czytaj dalej

Cover Image

W jakie elementy umeblowania powinno być wyposażone profesjonalne zaplecze gastronomiczne?

Kwiecień 5, 2020
Czas czytania: 4 minut

Jeśli chcemy osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, to bez wątpienia należy zadbać o jakość i oryginalność serwowanych potraw. Aby powstały, potrzebna jest praca wykwalifikowanego personelu korzystającego z produktów pierwszorzędnej jakości. Jednak należy też pamiętać o stworzeniu idealnych warunków do pracy, a one zależą od właściwie wyposażonego zaplecza gastronomicznego.

Czytaj dalej

Cover Image

Witamy na blogu!

Kwiecień 2, 2020
Czas czytania: ~1 minuta

Blog firmy Alkos. Czytaj dalej

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl