Grudzień 30, 2021
Czas czytania: 2 minut
Przy produkcji okapów gastronomicznych stosowane są dwie podstawowe techniki łączenia stali nierdzewnej: spawanie i nitowanie. Która z nich zapewnia lepsze rezultaty dla tego rodzaju sprzętu?
Na początku warto wyjaśnić, czym wyróżnia się spawanie i lutowanie. Przy spawaniu mamy do czynienia z połączeniem elementów metalowych poprzez ich topienie, a następnie mieszanie ich w jedną strukturę. Aby ten proces mógł być możliwy, konieczne jest zastosowanie materiałów o identycznym lub bardzo podobnym składzie i właściwościach. Tylko wtedy możliwe jest uzyskanie trwałych efektów.
Połączenia nitowane uzyskuje się poprzez wiercenie lub przebijanie i umieszczanie nitu w elementach. W efekcie po jednej stronie widoczny jest łeb, a po drugiej — rozbite płaskie dno nitu.
Firma Alkos specjalizuje się w spawaniu okapów. Jest kilka argumentów przemawiających za wyborem spawania zamiast nitowania. Przede wszystkim w konstrukcjach spawanych nie ma odznaczających się elementów łączących. Spawanie poprzez topienie materiału zapewnia gładką powierzchnię, nadając konstrukcji odpowiedni wygląd — nitowanie nie pozwala osiągnąć takiego efektu. Połączenia spawane są wyjątkowo mocne i trwałe, gdyż zwykle bazują na mocy samego metalu macierzystego.
W ofercie naszej firmy dostępny jest szeroki wybór okapów do restauracji, które są ręcznie spawane w technologii TIG. Dodatkowo każda końcówka blachy jest podwójnie wygięta. Dzięki temu złącza i zakończenia nie mają żadnych ostrych krawędzi, zapewniają więc bezpieczeństwo obsługi, czyszczenia i konserwacji. Ze względu na niezawodność tej technologii jest ona wykorzystywana nie tylko przy wykonywaniu okapów gastronomicznych, ale i mebli kuchennych, np. szaf przelotowych.
Jesteś zainteresowany okapami do restauracji lub innymi elementami wyposażenia dla gastronomii? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej firmy i bezpośredniego kontaktu.