Kontakt
Cover Image

Dlaczego stoły gastronomiczne to podstawa zaplecza kuchennego?

Listopad 2, 2020
Czas czytania: 3 minut

Urządzając domową kuchnię, zwracamy uwagę na wybór dobrego blatu roboczego. W przypadku zaplecza gastronomicznego również ma on bardzo duże znaczenie, nie tylko ze względu na komfort pracy kucharzy. W obiektach gastronomicznych zastosowanie znajdują różnego rodzaju meble, które muszą wyróżniać się nie tylko trwałością, ale także zgodnością z obowiązującymi wymogami higieny. Wyjaśniamy, dlaczego stoły gastronomiczne są podstawą wyposażenia zaplecza kuchennego.

Stoły gastronomiczne - co trzeba o nich wiedzieć?

Jak wyjaśnia specjalista z firmy Alkos - producenta stołów gastronomicznych, wybór mebli gastronomicznych musi uwzględniać niezbędne wymogi higieny. Ze względów bezpieczeństwa muszą one cechować się nie tylko odpornością na działanie podwyższonej temperatury oraz wysokiej wilgotności, ale także gwarantować bezpieczne użytkowanie pod względem sanitarnym. Na zapleczu kuchennym nie spotkamy tradycyjnych stołów i blatów, ale profesjonalne stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Są one gwarancją łatwego utrzymania w nienagannej czystości przestrzeni roboczej, która ma kontakt z różnymi produktami spożywczymi na etapie ich wstępnej obróbki. Meble gastronomiczne dzielimy na kilka kategorii, jednak najważniejszą z nich są właśnie stoły gastronomiczne, które nazywane są także stołami roboczymi. Wyróżniamy kilka rodzajów stołów gastronomicznych o różnym przeznaczeniu, jednak każdy z nich odgrywa na zapleczu kuchennym niezwykle ważną rolę.

Dlaczego stoły gastronomiczne są podstawowym wyposażeniem zaplecza kuchennego?

Trudno wyobrazić sobie sprawnie działającą restaurację, bez odpowiedniej przestrzeni roboczej w postaci stołów gastronomicznych, bo to na nich odbywa się wstępna obróbka każdego produktu spożywczego. Co więcej, stoły gastronomiczne pozwalają wydzielić poszczególne strefy zaplecza kuchennego, a także zagospodarować przestrzeń w sposób zgodny z przepisami sanitarnymi oraz gwarantujący jej pełną funkcjonalność. Stoły gastronomiczne dzięki odporności na działanie różnych czynników m.in. wilgoci, wysokiej temperatury, kwasów pochodzenia naturalnego np. z owoców, gwarantują długotrwałe i bezproblemowe użytkowanie. Odpowiednia budowa zapewnia ich łatwe utrzymanie w higienicznej czystości oraz stabilność i odporność na duże obciążenia, która jest szczególnie ważna w przypadku wyposażenia przeznaczonego do zakładów przetwórstwa żywności. Stoły robocze są podstawowym i niezbędnym elementem wyposażenia zaplecza kuchennego restauracji, baru oraz innych obiektów, w których przygotowywana jest żywność lub ma miejsce obróbka produktów spożywczych. Bez nich przygotowywanie posiłków oraz produkcja żywności nie byłyby możliwe. Z tego względu można śmiało stwierdzić, że to najważniejszy z elementów wyposażenia zaplecza kuchennego, którego uzupełnieniem są inne meble gastronomiczne oraz niezbędny podczas przygotowywania posiłków sprzęt. Oferujemy najwyższej jakości meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Zapewniamy możliwość zakupu stołów na wymiar, dzięki czemu bez problemów wpiszą się one w dostępną przestrzeń zaplecza kuchennego.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl