Grudzień 14, 2020
Czas czytania: 2 minut
Niezależnie od tego, czy kuchnia jest użytkowana w mniejszym, czy w większym zakresie, wydzielają się w niej duże ilości pary wodnej oraz zapachów. Te ostatnie czasami mogą być przyjemne i pobudzać apetyt. Jednak w dużych ilościach nie działają zazwyczaj pozytywnie na samopoczucie – przyczyniają się bowiem do powstawania dusznej atmosfery. W dodatku dla niektórych osób pewne zapachy mogą mieć drażniący charakter. Również i para wodna, jeśli jest wydzielana w dużych ilościach, jest w stanie przyczynić się do powstawania problemów, na przykład tych związanych z wykształcaniem się grzybów.
Urządzeniem, które pozwala sobie poradzić z dużymi ilościami pary wodnej i nieprzyjemnymi zapachami, jest okap kuchenny gastronomiczny. W zależności od zastosowanego rozwiązania może on przybierać dwie formy – wyciągu lub pochłaniacza. Na czym polega różnica między tymi dwiema odmianami okapu? Objaśnienie tej odmienności tkwi już w samych nazwach urządzeń. Wyciąg odprowadza powietrze z kuchni na zewnątrz budynku. W ten sposób para wodna oraz przykre zapachy zostają bezpowrotnie usunięte. Rozwiązanie to wymaga jednak podłączenia do przewodu kominowego. Nie jest to natomiast koniecznością w przypadku pochłaniacza. Urządzenie to, zamiast odprowadzać powietrze na zewnątrz budynku, oczyszcza je jedynie poprzez filtr. Następnie zaś wprowadzone do pochłaniacza powietrze ponownie wraca do kuchni. Oba rozwiązania pozwalają więc poradzić sobie z dużymi ilościami pary wodnej i przykrymi zapachami. Robią to jednak na różne sposoby.
To, jaki typ okapu powinno się zamontować w kuchni, zależy przede wszystkim od tego, jakie są warunki w mieszkaniu. Jeśli istnieje możliwość podłączenia okapu do przewodu kominowego, to niewątpliwie warto zdecydować się na wyciąg. Jeśli jednak jest to niewykonalne, pozostaje zamontować pochłaniacz, który także stanowi środek radzenia sobie z zatęchłym powietrzem. Plusem jest to, że większość produkowanych obecnie okapów jest przystosowana do pełnienia zarówno funkcji wyciągu, jak i pochłaniacza.