Kontakt
Cover Image

Podstawowe rodzaje okapów gastronomicznych

Sierpień 10, 2020
Czas czytania: 4 minut

Okapy kuchenne należą do tych urządzeń, które potrafią uczynić gorącą i parną atmosferę w każdej kuchni zdecydowanie przyjemniejszą. Ich działanie pozwala eliminować nieprzyjemne zapachy, ale też ułatwia czas pracy podczas przygotowywania potraw. Warto zatem poznać najczęstsze rodzaje okapów stosowanych w lokalach gastronomicznych.

Okap w każdej wersji

Okapy gastronomiczne poprawiają jakość powietrza w kuchni dzięki odprowadzaniu nagrzanego i nasyconego aromatami powietrza. Dodatkowo mają cenną funkcję, jaką jest odseparowywanie drobinek tłuszczu z pochłanianego powietrza. W związku z wymaganiami i zapotrzebowaniem branży gastronomicznej Zakład produkcyjny Alkos oferuje kilka ich rodzajów.

Podstawową cechą różnicującą okapy kuchenne jest miejsce montowania uzależnione od usytuowania kuchenki czy ciągu kuchennego. Wyróżniamy więc:

- okapy centralne – umieszczane pośrodku kuchni, gdy stanowisko do obróbki cieplnej produktów usytuowano w formie wyspy;

- okapy przyścienne – mocowane przy ścianie, jeśli w tym miejscu znajduje się ciąg kuchenny, ponad którym powinny pracować.

Innym kryterium podziału okapów kuchennych gastronomicznych jest ich kształt. Możemy więc wybrać okapy:

- trapezowe skośne w dół,

- trapezowe skośne w górę.

Okapy gastronomiczne mogą też się różnić typem zainstalowanego mechanizmu. Od zastosowanego rozwiązania zależy wydajność urządzenia, ale też ograniczenia co do wysokości temperatury. W okapach kuchenne możemy wskazać:

- turbiny – zapewniające wydajność 1000 m3/h, 1700 m3/h lub 2200 m3/h przy temperaturze do 110 stopni;

- wentylatory łopatkowe – gwarantujące pracę 400m3/h oraz 700m3/h w temperaturze do 60 stopni.

Okap na indywidualne zamówienie

Cechą różnicującą omawiane urządzenia są również ich wymiary, a zwłaszcza długość. Ich głębokość wynosi 70 cm, a wysokość 40 cm. Natomiast dostępność okapów gastronomicznych o różnej długości, czyli 100 cm, 125 cm, 150 cm, 170 cm i tak aż do 300 cm umożliwia montaż w lokalach gastronomicznych o każdej powierzchni. Jednak, jeśli potrzebujemy okapu o niestandardowych wymiarach, to w firmie Alkos taki zostanie wykonany na indywidualne zamówienie.

Pewne jest, że niezależnie od rodzaju i wielkości otrzymają Państwo produkt najwyższej klasy wykonany ze stali nierdzewnej. Dzięki tej zalecie oraz temu, że wszystkie nasze okapy gastronomiczne powstają w technologii spawania TIG, gwarantujemy ich trwałość oraz odporność na wgniecenia, deformacje oraz korodowanie. Zastosowanie stali o ponadprzeciętnych właściwościach oraz unikanie łączeń zespalanych nitami gwarantujemy, że okapy gastronomiczne są proste do utrzymania w czystości, gdyż ze stalowych ścianek wszelki brud zmywa się z łatwością, a filtry pochłaniają tłuszcz i kierują go do ociekaczy tłuszczu.

Bezpieczne i bezproblemowe w obsłudze okapy gastronomiczne wpisują się na stałą listę podstawowych sprzętów w lokalu gastronomicznym.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl