Kontakt
Cover Image

Zasady działania okapów gastronomicznych

Kwiecień 27, 2020
Czas czytania: 3 minut

Prawidłowe wyposażenie kuchni ułatwia pracę podczas przygotowywania i serwowania posiłków. Tutaj każdy sprzęt ma swoje miejsce i zadania. Ważną rolę na zapleczu gastronomicznym odgrywają okapy gastronomiczne, których działanie poprawia jakość powietrza, a tym samym warunki w kuchni. Warto zatem poznać podstawowe zasady ich funkcjonowania.

 

W jaki sposób okap wpływa na warunki pracy?

Przyrządzanie dań z wykorzystaniem obróbki cieplnej nierozerwalnie wiąże się z wytwarzaniem oparów nasyconych aromatami, ale też tłuszczem. Intensywne prace na zapleczu gastronomicznym spowodowałyby, że nawet mimo poprawnie działającej wentylacji, natychmiast doszłoby do skumulowania pary i wilgoci. Tej sytuacji zapobiega zastosowanie okapów gastronomicznych. Urządzenia te działające z wykorzystaniem wyciągu zasysają nasycone wilgocią powietrze wraz z cząstkami zapachu i tłuszczu. Dzięki podłączeniu do komina wentylacyjnego pracują w układzie otwartym, a pobrane powietrze wyrzucają na zewnątrz. Ich funkcjonowanie sprawia, że poziom wilgotności wewnątrz pomieszczenia kuchennego jest nieustannie regulowany, tym samym zapobiegają skropleniu pary i osadzaniu się jej na sprzętach i urządzeniach. To działanie jest dodatkowo wzmocnione poprzez zamontowanie filtrów labiryntowych skutecznie wychwytujących cząsteczki tłuszczu i odprowadzających je do specjalnych rynienek – ociekaczy tłuszczu. Za sprawą tego systemu utrzymanie czystości w kuchni jest o wiele łatwiejsze, gdyż w ten sposób unoszący się tłuszcz jest sprytnie przechwytywany. Prawidłową pracę urządzenia zapewnia w zależności od modelu turbina lub wentylator łopatkowy. Dzięki opracowanym rozwiązaniom konstrukcyjnym filtry w prosty sposób można oczyścić.

 

O czym należy pamiętać przed wyborem okapu?

Niekwestionowana przydatność okapów gastronomicznych to zasługa ich konstrukcji oraz zastosowanych rozwiązań technologicznych. Jednak trzeba też pamiętać, że ich zalety wynikają także z właściwości użytej do ich produkcji stali nierdzewnej. To dzięki niej okapy gastronomiczne, oczyszczając powietrze, same unikają działania korozji. Wykazują odporność na działanie wysokich temperatur i aktywnych substancji. Do zalet należą łatwość utrzymania w czystości oraz estetyczny, połyskujący wygląd. Okapy są urządzeniami prostymi w obsłudze, w ofercie znajdziemy modele przyścienne trapezowe ukośne w dół i do góry. Wybierając model do własnego zaplecza, trzeba uwzględnić pasującą do pomieszczenia wielkość urządzenia. Dostępne modele występują w zakresach długości od 100 do 300 centymetrów i głębokości 70 centymetrów. Istotne są też parametry jego pracy, od których zależy wydajność. Warto zdecydować się na model wykonany techniką spawania, wówczas zyskujemy sprzęt o jednolitej i wzmocnionej konstrukcji.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl