Kontakt
Cover Image

Co można przechowywać w gastronomicznych szafach nierdzewnych?

Marzec 3, 2021
Czas czytania: 4 minut

Lokale gastronomiczne to miejsca o szczególnych potrzebach, wynikających z wielu czynników. Niektóre z nich to konieczność przechowywania dużej ilości produktów, stały kontakt z żywnością, a także obowiązek działania zgodnie z restrykcyjnymi przepisami i standardami. Wszystko to sprawia, że używane w tego typu punktach meble muszą wyróżniać się wysoką jakością i przystosowaniem do wymagających warunków. Praktyka pokazuje, że szczególnie przydatną częścią wyposażenia każdej kuchni są szafy nierdzewne, które umożliwiają bezpieczne i wygodne składowanie niezbędnych przyborów i towarów. Czym się charakteryzują? I co można przechowywać w ich wnętrzu? Na te i inne pytania odpowiada nasz artykuł.

Szafy dla lokalów gastronomicznych - charakterystyka

Szafy nierdzewne dedykowane dla lokalów gastronomicznych to innowacyjna propozycja wykonana według najwyższych standardów. Ich zastosowanie pomaga utrzymać porządek, a jednocześnie sprawia, że praca jest efektywniejsza, łatwiejsza i - co ważne - bezpieczniejsza. 

Szafy nierdzewne to rozwiązania dopasowane do wymagań branży gastronomicznej m.in. dlatego, że są niezwykle wytrzymałe i umożliwiają przechowywanie nawet dużej ilości produktów. Co ważne, są dostępne w wielu rozmiarach i kształtach, dzięki czemu z łatwością możemy dopasować je do dostępnej przestrzeni i naszych potrzeb. Ich konstrukcja pozwala na wygodny dostęp do potrzebnych elementów, a higieniczna, gładka powierzchnia sprawia, że codzienna pielęgnacja nie jest czasochłonna. Całość bazuje na stali nierdzewnej, czyli cenionym materiale, odpornym na szkodliwe czynniki zewnętrzne, w tym wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. W zależności od naszych potrzeb możemy wybrać szafy pojedyncze bądź podwójne; z drzwiami skrzydłowymi lub suwanymi.  

Co można w nich przechowywać?

Dzięki swojej specyfice szafy nierdzewne mogą mieć wszechstronne zastosowanie w lokalach gastronomicznych. Oczywiście ich głównym celem jest przechowywanie produktów spożywczych, szczególnie tych, które nie należą do towarów pierwszego zużycia ani nie wymagają magazynowania w niskiej temperaturze. Dzięki trwałej konstrukcji i wykorzystaniu bezpiecznego materiału, jakim jest stal nierdzewna, profesjonalne szafy gwarantują eliminację ryzyka związanego z zanieczyszczeniem żywności. Dodatkowo są odporne na działanie czynników zewnętrznych, co sprawia, że przechowywane w nich produkty zachowują swoje właściwości przez długi czas. Pracownicy firmy Alkos, zajmującej się sprzedażą wyposażenia dla gastronomii pomogą dobrać najlepsze szafy dla Twojego lokalu.

Inną możliwością wykorzystania szaf nierdzewnych jest przechowywanie sprzętu i dodatkowego wyposażenia, które jest niezbędne do przygotowywania posiłków na dużą skalę. Konstrukcje tego typu świetnie sprawdzają się jako element wprowadzający uporządkowanie i harmonię do codziennego działania. Dodatkowo pozwalają one na segregowanie sprzętu pod względem zastosowania, co sprzyja zachowaniu najwyższych standardów. 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl