Październik 14, 2020
Czas czytania: 3 minut
Utrzymanie mebli gastronomicznych w czystości jest niezwykle ważne dla zdrowia klientów i jakości przygotowywanych potraw. Przepalony tłuszcz, resztki jedzenia i inne pozostałości po przygotowaniu potraw mogą stwarzać zagrożenie biologiczne również dla pracowników gastronomii.
Meble w kuchniach gastronomicznych muszą być wytrzymałe i łatwe do czyszczenia. Z tego względu do ich produkcji używa się stali nierdzewnej, która jest trwałym materiałem i dobrze znosi wysokie temperatury. Blaty i pozostałe meble dla gastronomii oferowane przez firmę Alkos wykonane ze stali nierdzewnej mogą być użytkowane długi czas, szczególnie gdy dba się o ich należyty wygląd i utrzymuje w dobrej kondycji.
Wszystkie meble gastronomiczne są mocno eksploatowane. Właściwa konserwacja ich powierzchni pozwala na długą i bezawaryjną pracę. Pracownik firmy Alkos zaleca następującą częstotliwość czyszczenia:
- Zlewy jedno- i dwukomorowe powinny być czyszczone codziennie, a po umyciu i usunięciu resztek organicznych, należy zdezynfekować ich odpływy.
- Okapy centralne z turbiną powinny być często czyszczone środkami usuwającymi tłuszcz. Ze względu na wysoką temperaturę panującą w kuchniach szybko osadza się na nich tłuszcz, brud i kurz. Zaniedbanie czystości okapu skutkuje obniżeniem parametrów odciągu gorącego powietrza oraz pary wodnej.
- Szafy magazynowe należy odkurzyć, by pozbyć się z nich drobin przechowywanych produktów, a następnie umyć środkami czystości, które nie wejdą w reakcję ze stalą ani też nie będą stanowiły zagrożenia dla integralności opakowań i jedzenia.
Do czyszczenia okapów centralnych, stołów przemysłowych, basenów i zlewów gastronomicznych należy używać produktów, których skład pozwolą usunąć wszelkie zabrudzenia oraz skutecznie rozpuści tłuszcz. Środki do czyszczenia powierzchni w kuchniach przemysłowych oraz zapleczach restauracji i barów posiadają certyfikaty bezpieczeństwa, oraz wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze. Ponadto do dezynfekcji użyteczny będzie roztwór chloru, a do udrożniania rur i odpływów wodorotlenek sodu.