Kontakt
Cover Image

Jak umeblować zaplecze kuchenne, by zapewnić szybką i sprawną pracę?

Maj 5, 2021
Czas czytania: 6 minut

Przygotowywanie posiłków, szczególnie dla dużej liczby osób, jest trudnym zadaniem, którego powodzenie zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest starannie zaprojektowana przestrzeń wyposażona we wszystkie potrzebne urządzenia i sprzęty. Jak sprawić, by nawet niewielkie pomieszczenie było ergonomiczne i wygodne? Jak podnieść szybkość i sprawność wykonywanych działań? Jakich błędów unikać? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. 

Podział na sektory - o czym pamiętać?

Podstawą sprawnego działania i przygotowywania posiłków jest stworzenie wygodnej przestrzeni, podzielonej na odpowiednie sektory. Jakie strefy należy wydzielić? Są to przede wszystkim:  

  • dział magazynowy, w którym gromadzone są podstawowe zapasy środków spożywczych,
  • dział produkcyjny, czyli pomieszczenia, w których ma miejsce przetwarzanie surowca, przechowywanie produktów potrzebnych na bieżąco, a także mycie naczyń kuchennych; to tutaj odbywają się czynności, takie jak gotowanie, duszenie, blanszowanie, pieczenie, czy nawet grillowanie,
  • dział handlowy, w którym dochodzi do obsługi klienta,
  • dział administracyjno-sanitarny, dedykowany do pracy biurowej i przechowywania niektórych sprzętów.

Ponieważ każda ta strefa rządzi się nieco innymi prawami, niezbędne jest dopasowanie wykorzystywanych sprzętów do specyfiki poszczególnych przestrzeni. Jakie elementy wyposażenia należą do grupy niezbędnych?

Niezbędne wyposażenie, czyli jakie?

Dobierając wyposażenie, należy pamiętać przede wszystkim o dopasowaniu go do naszych potrzeb. Inne urządzenia sprawdzą się w małych, rodzinnych punktach, a inne w dużych, znanych i popularnych restauracjach. Jedno jest jednak pewne: niezależnie od wielkości prowadzonej przez nas działalności należy korzystać jedynie z wysokiej jakości, profesjonalnych elementów, dedykowanych specjalnie do lokalów gastronomicznych.

W większości sytuacji niezbędne umeblowanie składa się z: pieca konwekcyjno-parowego, szafy chłodniczej, pieca jednokomorowego lub dwukomorowego, ciągu kuchennego i mocnych urządzeń przeznaczonych do obróbki mechanicznej, a także z kompaktowych urządzeń, takich jak mikrofalówka. Niezależnie od rodzaju dań, które serwujemy, niezbędne są także baseny gastronomiczne, okapy gastronomiczne, szafy przelotowe, stoły gastronomiczne i szafy magazynowe.

Jak umeblować zaplecze? Praktyczne wskazówki.

Jak jednak umeblować zaplecze, tak by zapewnić szybką i sprawną pracę? Podczas aranżowania przestrzeni warto wziąć pod uwagę m.in. ilość osób wykonujących zadania podczas jednej zmiany, wielkość produkcji oraz warunki fizyczne poszczególnych pracowników, w tym przede wszystkim ich wzrost. Należy także określić elementy, takie jak wymiary pomieszczenia, które mają wpływ na cyrkulację powietrza, wymiary stanowisk roboczych, a także wielkość przestrzeni pomiędzy poszczególnymi stanowiskami. Ostatni elementy ma szczególne znaczenie, ponieważ według obowiązujących standardów miejsce wokół stanowisk roboczych nie powinno być mniejsze niż osiemdziesiąt centymetrów, a w przypadku urządzeń wytwarzających wysokie temperatury, musi zostać zwiększone do stu czterdziestu centymetrów.

Warto także pamiętać, że:

  • rozmieszczenie urządzeń powinno umożliwiać wygodne czyszczenie podłóg oraz całych pomieszczeń,
  • ogromne znaczenie ma instalacja, która powinna zostać rozmieszczona, tak by nie wpływać negatywnie na pracę i poruszanie się po zapleczu,
  • klimatyzacja jest nie tylko kwestią komfortu, ale przede wszystkim bezpieczeństwa,
  • dobrym rozwiązaniem jest łączenie urządzeń w moduły, dzięki którym zajmują one mniej przestrzeni i zapewniają większą efektywność, a przy tym umożliwiają dalsze łączenie sprzętów w wyspy bądź ciągi równoległe.

Dzięki przemyślanemu, starannie dobranemu umeblowaniu unikniemy problemów, takich jak niska efektywność pracy, duże zmęczenie pracowników, choroby zawodowe, a nawet wypadki w pracy. Pamiętajmy przy tym, że podstawowymi czynnikami, którymi należy się kierować, jest zapewnienie bezpieczeństwa i komfortu pracy.

Jakich błędów należy unikać?

Warto także wspomnieć o najczęstszych błędach, które sprawiają, że praca na zapleczu kuchennym staje się uciążliwym zadaniem. W wielu lokalach możemy zaobserwować błędy, takie jak:

  • niewłaściwie rozplanowany układ urządzeń, w tym szeroko pojęty brak ergonomii oraz brak wydzielonych stref,
  • braki w wyposażeniu, które utrudniają, a czasem wręcz uniemożliwiają pracę i sprawiają, że zadania są realizowane z opóźnieniem,
  • błędy w planowaniu poszczególnych stanowisk pracy, w tym zbyt niskie lub zbyt wysokie stanowiska, a także zbyt głębokie lub płytkie powierzchnie robocze,
  • źle dobrana odległość pomiędzy stanowiskami pracy, która utrudnia wykonywanie zadań i sprawia, że praca staje się niebezpieczna dla zdrowia i życia.

Wysokiej jakości rozwiązania dla Twojej firmy

Widać więc wyraźnie, że wysokiej jakości sprzęty, ułożone w przemyślany, profesjonalny sposób mają ogromne znaczenie dla sprawnego działania całego lokalu. Dlatego jeśli szukasz doskonale wykonanych i funkcjonalnych rozwiązań, takich jak baseny gastronomiczne, okapy gastronomiczne, szafy przelotowe, stoły gastronomiczne, czy szafy magazynowe, sprawdź naszą ofertę. Wysokiej jakości rozwiązania, które tworzymy już od 2005 roku, sprawiają, że wykonywanie codziennych zadań staje się łatwiejsze, bardziej efektywne, a przy tym bezpieczniejsze. Wszystkie nasze propozycje są wykonane ze stali nierdzewnej, czyli materiału cenionego za odporność na korozję, niezwykłą wytrzymałość, a także odporność na działanie środków chemicznych. Już dziś sprawdź naszą ofertę i przekonaj się, ile znaczy odpowiednio zaprojektowane wyposażenie kuchenne.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl