Czerwiec 24, 2020
Czas czytania: 4 minut
Działalność przedsiębiorstw branży gastronomicznej powinny charakteryzować przemyślana organizacja pracy oraz troska o czystość i higienę stanowisk. Ważne jest zatem, aby zadbać o właściwe wyposażenie zarówno restauracji, jak i barów czy stołówek szkolnych. Sprzętem, bez którego niemożliwe jest funkcjonowanie w gastronomii, są baseny kuchenne. Postanowiliśmy w poniższym wpisie przybliżyć ich najważniejsze cechy, sprawiające, że poprawiają jakość pracy w każdym obiekcie gastronomicznym.
Każdy, kto był choć raz w kuchni jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego, wie, że praca w nim to wieczne ściganie się z czasem. Konieczność przyrządzenia do wydania wielu potraw oraz sam proces obróbki kuchennej nie tolerują przestojów czy ociągania się. Działalność kuchni składa się z wielu etapów wzajemnie od siebie uzależnionych. Poprawne funkcjonowanie wymaga dobrego zorganizowania przejawiającego się nie tylko w podziale obowiązków, ale również w urządzeniu i wyposażeniu kuchni. Ułatwieniem w wykonywaniu codziennych obowiązków, a więc też dbanie o czystość, są baseny gastronomiczne.
W dobie zmywarek można by się zastanawiać, jaki jest sens w instalowaniu tych urządzeń nazywanych również głębokimi zlewami. Pamiętajmy jednak, że zmywarki mają ograniczone możliwości i nie umyjemy w nich niektórych naczyń czy sprzętów charakterystycznych dla lokali gastronomicznych. Duże garnki, kotły, blachy, brytfanny lub termosy wciąż czyści się ręcznie. W zwykłym zlewie także nie zmieszczą się z powodu rozmiarów. Wymagają zatem odpowiedniego stanowiska, a tworzymy je poprzez ustawienie basenu kuchennego. Ponadto zmywarka to urządzenie elektryczne, któremu zdarzają się awarie. Nie można przecież wtedy przerwać działalności lokalu gastronomicznego, dlatego że zmywarka odmówiła współpracy. Nasza firma Alkos gwarantuje, że w takich sytuacjach baseny gastronomiczne są bezcenne.
Codzienne czyszczenie dużych garnków czy innych naczyń o nietypowych wymiarach możliwe jest dzięki charakterystycznej budowie basenów gastronomicznych. Duża głębokość komory zlewu pozwala na umieszczenie naczynia i wygodne oraz dokładne wyczyszczenie. Pracę przy stanowisku ułatwia stabilna konstrukcja basenów gastronomicznych, która charakteryzuje urządzenia produkowane w firmie Alkos. Ich formę uzyskuje się dzięki spawaniu, to sprawia, że idealnie przylegają do ścian lub innych elementów zabudowy. Natomiast podwójnie wygięte końcówki pozwalają na bezpieczną obsługę, gdyż pracownikom nie grozi zranienie bądź otarcie o ostre krawędzie.
Niezwykle ważny jest surowiec, z którego powstają baseny gastronomiczne. Wykorzystanie nierdzewnej stali gwarantuje wygodę oraz pewność, że urządzenie posłuży nam przez wiele lat. Stal nierdzewna jest idealnym materiałem mającym wiele zastosowań w gastronomii. Skonstruowane z niej meble czy inne elementy wyposażenia gastronomicznego są odporne na działanie korozji, wysokich temperatur czy wpływ substancji aktywnych znajdujących się w nieprzetworzonej żywności.
Zaletą basenów kuchennych jest gładka powierzchnia pozwalająca na łatwe utrzymanie ich w czystości. Ta cecha ma ogromne znaczenie dla każdego lokalu gastronomicznego, którego działalność musi sprostać wymogom przestrzegania zasad higieny. W zależności od wielkości i trybu pracy lokalu można zamówić zlew głęboki jedno- lub dwukomorowy. Jeśli wybór rodzaju lub wielkości basenu gastronomicznego sprawia trudność, to warto skontaktować się ze specjalistami naszej firmy Alkos. Zawsze gwarantujemy indywidualne rozpatrzenie każdego zamówienia.