Kontakt
Cover Image

Jedno czy dwukomorowy - jaki basen gastronomiczny wybrać?

Wrzesień 15, 2020
Czas czytania: 3 minut

Kuchnia każdego lokalu gastronomicznego to miejsce, w którym praca wrze. Nowoczesne urządzenia takie jak zmywarki zapewne ją ułatwiają, ale nie każde naczynie umyją. Wyposażenia powinny stanowić również zlewy głębokie. Jednak kiedy warto wybrać basen gastronomiczny jednokomorowy, a kiedy dwukomorowy?

Baseny gastronomiczne w kuchni tylko ze stali nierdzewnej

Duże garnki, brytfanny, termosy i ruszty oraz wiele akcesoriów kuchennych wymaga ręcznego mycia. Są to przeważnie duże lub niewymiarowe elementy, które pomieścić może jedynie odpowiednio głęboki basen kuchenny. Tylko w ten sposób usunie się wszelki zabrudzenia i dokładnie opłucze cały przedmiot, a pamiętajmy, że higiena w lokalu gastronomicznym jest sprawą pierwszorzędną.

Baseny gastronomiczne pochodzące z Zakładu produkcyjnego Alkos umożliwiają wykonanie tych czynności dzięki swojej głębokości sięgającej do 40 cm. Ich charakterystyczną cechą jest ergonomiczny kształt nienarażający pracowników na zbędny wysiłek. Natomiast optymalna wysokość sprzętu z możliwością regulowania za sprawą specjalnych stopek chroni narządy ruchu oraz kręgosłup przed szkodliwymi przeciążeniami. To z myślą o wygodzie i bezpieczeństwie pracy zadbaliśmy o to, by nasze baseny gastronomiczne posiadały podwójnie wygięte końcówki oraz stabilną konstrukcję, która jest zasługą technologii spawania.

Basen gastronomiczny przygotowany z myślą o restauracjach, barach oraz stołówkach nie spełniłby swojej funkcji, gdyby nie zastosowano do jego produkcji najwyższej klasy stali nierdzewnej. Metal ten sprawia, że powierzchnia sprzętu jest odporna na zarysowania oraz odkształcenia. Z jednej strony z łatwością można go przywrócić do czystości, a z drugiej strony będzie odporny na silnie działające środki czyszczące i dezynfekujące stosowane na zapleczu lokalu gastronomicznego. Wykonane ze stali nierdzewnej baseny kuchenne ułatwiają pracę, ale też ją uprzyjemniają. Czysta i błyszcząca stalowa powierzchnia podkreśla ład oraz porządek każdej kuchni.

Wybór basenu gastronomicznego

Decyzja o wyborze basenu kuchennego powinna być zawsze podyktowana uwarunkowaniami przestrzennymi lokalu oraz rodzajem działalności gastronomicznej. W mniejszym lokalu specjalizującym się w dość jednorodnej produkcji sprawdzą się jednokomorowe baseny gastronomiczne. Taki sprzęt pozwoli na oszczędność miejsca i spełni oczekiwania względem warunków higieny.

Duże kuchnie przygotowujące zróżnicowany rodzaj potraw powinny być zaopatrzone w zlewy dwukomorowe. Takie rozwiązanie pozwoli uporać się z dużą ilością brudnych naczyń oraz podzielić ich zmywanie na etapy. Basen dwukomorowy można też wykorzystać do wydzielenia dwóch stref zmywania. Jedną wykorzystamy do garnków, a drugą do akcesoriów kuchennych nienadających się do umieszczenia w zmywarce.

W pracy kuchennej należy w pełni wykorzystać możliwości basenu kuchennego, dlatego warto zadbać o jego dopasowanie do indywidualnych warunków każdego lokalu. W tym celu gorąco zachęcamy do kontaktu z pracownikami naszego Zakładu produkcyjnego Alkos.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl