Kwiecień 7, 2021
Czas czytania: 4 minut
Prowadzenie własnej działalności gastronomicznej wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z istotnych elementów jest odpowiednie zaaranżowanie dostępnej przestrzeni tak, by była ona wygodna i umożliwiała swobodne działanie. Aby osiągnąć ten cel, wykorzystywane są nowoczesne propozycje.
Jedną z nich są baseny gastronomiczne dedykowane do mycia mechanicznego i płukania elementów, które z powodu zbyt dużych wymiarów lub wrażliwości na wysoką temperaturę nie mogą być oczyszczane w zmywarce. Ten niestandardowy mebel umożliwia umycie nawet największych naczyń kuchennych, w tym dużych desek, garnków, patelni, pojemników transportowych, koszy i innych akcesoriów stosowanych w codziennej pracy. Jednak jak dobrać basen gastronomiczny, który będzie dla nas odpowiedni? Na jakie cechy należy zwrócić uwagę? Na te i inne pytania odpowiada nasz artykuł.
Gastronomia to branża, w której liczy się szybkość i dynamika działania. Nic więc dziwnego, że jedną z najważniejszych cech każdego wykorzystywanego rozwiązania jest wysoka jakość wykonania i wykorzystywanie materiałów odpornych na szkodliwe czynniki zewnętrzne. Właśnie dlatego baseny gastronomiczne powstają na bazie stali nierdzewnej cenionej za odporność na uszkodzenia, korozję i wysoką temperaturę. Taka charakterystyka sprawia, że meble te mogą być wykorzystywane w każdych warunkach i z dużą intensywnością, a mimo to pozostają tak samo solidne, jak bezpośrednio po zakupie. Warto także dodać, że wysokiej jakości baseny gastronomiczne prezentują się niezwykle elegancko i są łatwe do czyszczenia. Wszystko to sprawia, że nasza kuchnia zawsze wygląda profesjonalnie. Co ważne, propozycje tego typu są dostępne w różnych wzorach i modelach, które różnią się od siebie wielkością, szerokością i innymi ważnymi parametrami. Każdy znajdzie więc rozwiązanie dopasowane do swoich potrzeb.
Jednak solidność wykonania to nie wszystko. Na jakie dodatkowe cechy powinniśmy zwrócić uwagę? Bardzo ważnym parametrem jest głębokość basenu, która w wersji standardowej wynosi od trzydziestu do czterdziestu centymetrów, a która powinna być dopasowana do naszych indywidualnych potrzeb. Pamiętajmy bowiem, że mebel ten ma nam pomóc w dokładnym oczyszczeniu dużych, nieporęcznych elementów.
Innym istotnym czynnikiem jest ilość komór, w które wyposażony jest wybrany model. Wiele produktów posiada jedną, dużą komorę, jednak możemy spotkać także propozycje wyposażone w dwie lub więcej przegród. Ich ilość także powinna być dopasowana do naszych preferencji. Bardzo ważny jest także kształt basenu. Zazwyczaj wykorzystywana jest tzw. koperta, czyli model, w którym istnieje delikatny spadek dna komory w kierunku syfonu. Takie ułożenie sprawia, że zanieczyszczona woda może odpływać z większą łatwością.
Inne ważne elementy to:
- stabilna spawana konstrukcja, która zapewnia długotrwałą eksploatację basenu,
- solidne nogi wykonane z grubego profilu z regulowanymi stopkami,
- tylne nogi cofnięte o kilka milimetrów względem krawędzi mebla, przez co możliwe jest dosunięcie go pod ścianę,
- tylny rant, który zapobiega przedstawianiu się wody i zanieczyszczeń poza mebel, a co za tym idzie pomaga utrzymać higienę,
- otwór pod syfon,
- otwór pod baterię gastronomiczną o odpowiedniej średnicy.