Kontakt
Cover Image

Najważniejsze parametry techniczne basenów gastronomicznych

Kwiecień 7, 2021
Czas czytania: 4 minut

Prowadzenie własnej działalności gastronomicznej wiąże się z wieloma wyzwaniami. Jednym z istotnych elementów jest odpowiednie zaaranżowanie dostępnej przestrzeni tak, by była ona wygodna i umożliwiała swobodne działanie. Aby osiągnąć ten cel, wykorzystywane są nowoczesne propozycje.

Jedną z nich są baseny gastronomiczne dedykowane do mycia mechanicznego i płukania elementów, które z powodu zbyt dużych wymiarów lub wrażliwości na wysoką temperaturę nie mogą być oczyszczane w zmywarce. Ten niestandardowy mebel umożliwia umycie nawet największych naczyń kuchennych, w tym dużych desek, garnków, patelni, pojemników transportowych, koszy i innych akcesoriów stosowanych w codziennej pracy. Jednak jak dobrać basen gastronomiczny, który będzie dla nas odpowiedni? Na jakie cechy należy zwrócić uwagę? Na te i inne pytania odpowiada nasz artykuł. 

Wysoka jakość wykonania

Gastronomia to branża, w której liczy się szybkość i dynamika działania. Nic więc dziwnego, że jedną z najważniejszych cech każdego wykorzystywanego rozwiązania jest wysoka jakość wykonania i wykorzystywanie materiałów odpornych na szkodliwe czynniki zewnętrzne. Właśnie dlatego baseny gastronomiczne powstają na bazie stali nierdzewnej cenionej za odporność na uszkodzenia, korozję i wysoką temperaturę. Taka charakterystyka sprawia, że meble te mogą być wykorzystywane w każdych warunkach i z dużą intensywnością, a mimo to pozostają tak samo solidne, jak bezpośrednio po zakupie. Warto także dodać, że wysokiej jakości baseny gastronomiczne prezentują się niezwykle elegancko i są łatwe do czyszczenia. Wszystko to sprawia, że nasza kuchnia zawsze wygląda profesjonalnie. Co ważne, propozycje tego typu są dostępne w różnych wzorach i modelach, które różnią się od siebie wielkością, szerokością i innymi ważnymi parametrami. Każdy znajdzie więc rozwiązanie dopasowane do swoich potrzeb.  

Podstawowa charakterystyka - na co zwrócić uwagę?

Jednak solidność wykonania to nie wszystko. Na jakie dodatkowe cechy powinniśmy zwrócić uwagę? Bardzo ważnym parametrem jest głębokość basenu, która w wersji standardowej wynosi od trzydziestu do czterdziestu centymetrów, a która powinna być dopasowana do naszych indywidualnych potrzeb. Pamiętajmy bowiem, że mebel ten ma nam pomóc w dokładnym oczyszczeniu dużych, nieporęcznych elementów. 

Innym istotnym czynnikiem jest ilość komór, w które wyposażony jest wybrany model. Wiele produktów posiada jedną, dużą komorę, jednak możemy spotkać także propozycje wyposażone w dwie lub więcej przegród. Ich ilość także powinna być dopasowana do naszych preferencji. Bardzo ważny jest także kształt basenu. Zazwyczaj wykorzystywana jest tzw. koperta, czyli model, w którym istnieje delikatny spadek dna komory w kierunku syfonu. Takie ułożenie sprawia, że zanieczyszczona woda może odpływać z większą łatwością. 

Inne ważne elementy to:

- stabilna spawana konstrukcja, która zapewnia długotrwałą eksploatację basenu,

- solidne nogi wykonane z grubego profilu z regulowanymi stopkami, 

- tylne nogi cofnięte o kilka milimetrów względem krawędzi mebla, przez co możliwe jest dosunięcie go pod ścianę,

- tylny rant, który zapobiega przedstawianiu się wody i zanieczyszczeń poza mebel, a co za tym idzie pomaga utrzymać higienę,

- otwór pod syfon,

- otwór pod baterię gastronomiczną o odpowiedniej średnicy.

 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl