Kontakt
Cover Image

Największe błędy popełniane przy wyborze mebli gastronomicznych

Styczeń 4, 2021
Czas czytania: 4 minut

Wybór mebli do lokalu gastronomicznego to jedno z najważniejszych, a jednocześnie najtrudniejszych wyzwań, jakiemu będzie musiał stawić czoło każdy restaurator. Dobór poszczególnych elementów wyposażenia przestrzeni kuchennej powinien być przemyślany. Trzeba uwzględnić nie tylko kwestie związane z budżetem, ale również szereg innych czynników, jak np. wielkość pomieszczenia, liczba pracujących osób, względy higieniczne czy specyfika kuchni. Wszelkie nieprzemyślane decyzje podjęte przy wyborze mebli gastronomicznych mogą mieć negatywny wpływ na późniejszą pracę w kuchni. Poznaj najczęściej popełniane błędy i dowiedz się, jak ich uniknąć.

- Meble niedostosowane do potrzeb i specyfiki lokalu. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić przed zakupem mebli gastronomicznych, jest bardzo precyzyjne określenie własnych potrzeb. Nieco innych elementów wyposażenia wymaga lokal, w którym serwowane są potrawy kuchni azjatyckiej, niż pizzeria, kawiarnia czy bistro. Dobór mebli dostosowanych do specyfiki lokalu powinien być jednym z głównych kryteriów przy planowaniu wyposażenia kuchni.

- Nieodpowiedni dobór mebli do wielkości pomieszczenia. Kolejna istotna kwestia to dobór mebli gastronomicznych do wielkości pomieszczenia. Meble w kuchni są bardzo ważne, ale nie mogą one wypełniać całej przestrzeni, ograniczając przy tym poruszanie się pracowników. Konieczne jest też uwzględnienie wszelkich ograniczeń konstrukcyjnych, jakie mogą występować w lokalu. Firma Alkos zapewnia bardzo szeroką ofertę stołów, basenów gastronomicznych, szaf przelotowych i magazynowych i innych elementów, które produkujemy w różnych rozmiarach i wersjach. Bez problemu można więc znaleźć meble idealnie dobrane do restauracji.

- Nieodpowiednie materiały, z których zostały wykonane meble. W profesjonalnej restauracji meble muszą wyróżniać się wytrzymałością, trwałością i zapewniać łatwość utrzymania czystości oraz wysokich standardów higieny. Dlatego też najlepszym materiałem w tym przypadku jest stal nierdzewna. Nieprzypadkowo meble ze stali nierdzewnej są dedykowane restauracjom. Jest to materiał, który wyróżnia się odpornością na warunki panujące w pomieszczeniach kuchennych, w tym przede wszystkim wysokie temperatury i wilgoć. Stal można z łatwością utrzymać w niebanalnej czystości, stosując przy tym różnorodne środki chemiczne. Co więcej, meble nierdzewne zapewnią optymalną ochronę przed bakteriami i zanieczyszczeniami.

- Wybór mebli estetycznych, ale mało funkcjonalnych. Wygląd mebli gastronomicznych jest istotny, ale zdecydowanie ważniejsza jest ich funkcjonalność. Pamiętaj, że kuchnia to przestrzeń robocza, dlatego też wszelkie elementy jej wyposażenia muszą być praktyczne, ergonomiczne i ułatwiając codzienną pracę. Nawet jeśli pomieszczenie kuchenne jest widoczne dla klientów, kwestie funkcjonalności nadal powinny być stawiane na pierwszym planie.

- Kierowanie się wyłącznie ceną, a nie jakością. Całkowicie zrozumiałe jest, że urządzając lokal gastronomiczny, staramy się ściśle kontrolować budżet. Jednak przymykanie oka na widoczne mankamenty mebli gastronomicznych tylko dlatego, że wyróżniają się najniższą na rynku ceną, nie jest najrozsądniejszym pomysłem. Zachęcamy, aby w pierwszej kolejności zwrócić uwagę przede wszystkim na specyfikę oraz jakość wykonania. Warto dokładnie sprawdzić parametry konstrukcyjne mebli, aby mieć pewność, że rzeczywiście spełniają nasze oczekiwania. Dobrej jakości meble gastronomiczne to inwestycja na lata!

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl