Kontakt
Cover Image

W jakich szafach można bezpiecznie magazynować żywność?

Lipiec 13, 2020
Czas czytania: 3 minut

Przechowywanie żywności w lokalach gastronomicznych wymaga przestrzegania surowych norm higieny i bezpieczeństwa. Dzięki temu produkty spożywcze zachowują jak najdłużej właściwości odżywcze oraz nie ulegają przedwczesnemu zepsuciu. Aby sprostać wymaganiom, należy zadbać o wyposażenie zaplecza lokalu w odpowiednie szafy magazynowe.

Jak właściwie przechowywać żywność w lokalu gastronomicznym?

Magazynowanie żywności powinno odbywać się według określonych zasad. Pierwsza i najważniejsza nakazuje przestrzegać najwyższych norm czystości i higieny. Tylko w ten sposób unikniemy namnażania się mikroorganizmów odpowiedzialnych za przyspieszenie psucia się artykułów spożywczych. Druga zasada nakazuje, aby produkty różnego pochodzenia były przechowywane osobno. Respektowanie zasad przechowywania artykułów spożywczych chroni je przed utratą właściwości spożywczych i wydłuża czas ich przydatności.

Ponadto pracując w lokalu gastronomicznym, należy zawsze dążyć do tego, aby całkowicie wykorzystać zgromadzone produkty. Jest to oczywiście postępowanie uwzględniające ekonomiczne podejście w zarządzaniu kuchnią lokalu gastronomicznego. Powinniśmy za wszelką cenę unikać marnowania żywności. Z tego samego powodu należy nabywać taką ilość surowców, którą zdoła się wykorzystać i przetworzyć. Natomiast wyposażenie używane do magazynowania żywności, powinno spełniać normy bezpieczeństwa. Takimi charakteryzują się meble ze stali nierdzewnej produkowane przez Zakład produkcyjny Alkos już blisko 15 lat.

Jakie warunki powinny spełniać szafy magazynowe?

Szafy magazynowe stanowią niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Produkowane ze stali nierdzewnej zapewniają komfort użytkowania. Niezwykle łatwo jest utrzymać je w czystości co, jak pamiętamy, jest niezbędne tam, gdzie przechowuje się żywność. System półek i drzwiczek szaf magazynowych umożliwia rozdzielenie żywności w zależności od jej typu.

Stalowe powierzchnie półek i drzwiczek przez lata znoszą tempo intensywnej pracy. Nawet pośpiech i nieuwaga nie są w stanie doprowadzić do zarysowań czy innych uszkodzeń. Ponadto zarówno stal, jak i technologia produkcji szaf magazynowych gwarantują wytrzymałość na działanie wysokich temperatur oraz wilgoci.

Szafy magazynowe marki Alkos wyróżniają się jakością produkcji oraz oryginalnością projektów. Przekazujemy zatem Państwu solidne meble ułatwiające pracę kucharzom i innym osobom zatrudnionym w lokalu gastronomicznym. Dzięki uniwersalnym wymiarom umożliwiają stworzenie funkcjonalnej zabudowy w każdej przestrzeni. W ofercie dostępne są szafy z drzwiczkami uchylnymi oraz przesuwanymi przydatnymi tam, gdzie dysponujemy ograniczoną powierzchnią. Jesteśmy też przygotowani do produkcji wyposażenia na specjalne zamówienia o niestandardowych rozmiarach. Wykorzystując nasze doświadczenie, możemy pomóc w urządzeniu wnętrz o specyficznych warunkach, aby w kuchni powstały sprzyjające pracy stanowiska. Ponadto, jeśli dobiorą Państwo z naszej oferty inne sprzęty, np. okapy, baseny gastronomiczne oraz meble, czyli stoły, szafy przelotowe, to zaplecze gastronomiczne zostanie kompletnie i ergonomicznie urządzone.

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2020 Alkos.pl